
Houbařská sezóna 2025 je po létě plném dešťů v plném proudu a lesy ožívají neuvěřitelnou hojností hub. Kdo by si nechal ujít příležitost naplnit košík hřiby nebo ryzci ještě dnes, když podmínky k růstu vypadají lépe než za posledních několik let? Vyrazit do lesa znamená nejen rituál odpočinku, ale i příslib plné misky čerstvých hub na stole – a máloco v nás dokáže probudit tolik typicky podzimní radosti. Které houby letos nejvíc stojí za to hledat a jak je s jistotou rozeznat? Získáte odpovědi, ale i praktické bezpečnostní rady. Tato sezóna je výjimečná, proto čtěte dál a zjistěte, které úlovky jsou letos žhavým hitem, kde na ně narazit a jak z nich vytvořit poklady české kuchyně.
Proč je rok 2025 rekordní pro houby?
Na konci srpna a začátku září padaly vydatné deště, které nastartovaly růst hub v celých horách: Šumava, Beskydy, Krkonoše i Krušné hory teď hlásí bohatou sezonu. Letos přitom houby těží z vyrovnaněji rozložených srážek – odborníci očekávají výrazně lepší úlovky než loni. Rozhodně je to rok, kdy v jehličnatých lesích a zejména na severních svazích můžete najít koše plné voňavých hříbků, lišek i ryzců.
Top 10 jedlých hub pro rok 2025

Přinášíme žebříček nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších jedlých hub této sezóny. Bezpečné poznání druhů je letos obzvlášť důležité – objevují se případy záměn a otrav.
Houba | Kde hledat |
---|---|
Hřib smrkový | Jehličnany, Šumava, Beskydy, Krkonoše |
Ryzec smrkový | Pod smrky, severní svahy, Šumava |
Liška obecná | Smíšené lesy, Krušné hory, Vysočina |
Hřib dubový | Listnáče, Plzeňsko, Beskydy |
Podhříbek | Borové lesy, Krkonoše, Jizerské hory |
Hřib smrkový – král sezóny
Robustní hřib smrkový s hnědavým kloboukem, síťovitým nožkem a oříškovou vůní letos najdeme hlavně v jehličnatých lesích po vydatných deštích. Do košíku vybírejte spíš mladší kusy – jsou plné chuti a méně napadené. Ideální lokalita: Šumava kolem Modravy, lesy pod Smrkem v Krkonoších, Beskydy u Frýdlantu. Sbírejte je opatrně, abyste nepoškodili podhoubí.

Ryzec smrkový – oranžový skvost pod jehličnany
Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus) je krásný už svým vzhledem – oranžovooranžový až cihlově červený klobouk se zelenými skvrnami a husté jehličnaté porosty jsou jeho domovem. Rozdíl od ostatních druhů jasně poznáte díky mléčné šťávě na lomu. Nejvíce jich roste v jihovýchodní části Šumavy a na severních svazích s mechem.
Další chutné houby v sezóně 2025
- Liška obecná – v trsech pod borovicemi a duby; výborná na smaženici nebo do omáček.
- Hřib dubový – menší, ale stejně plný chuti, oblíbený pro řízky.
- Podhříbek – vhodný do hustých omáček a nejlépe chutná čerstvý.
- Křemenáč – v okolí rybníků a borových lesů, s červenohnědou hlavou.
- Bedla – ideální do salátů a lehkých pokrmů.
- Holubinka jahodová – výrazné aroma, nejlepší do rizota.
- Kluzovka – po dešti v jehličnanech, ideální do polévek.

Pouze s atlasem nebo chytrou appkou v kapse. Sběr hub je radost, ale správná identifikace chrání zdraví a život – letos už několik případů ukázalo, jak lehké je zaměnit chutnou houbu za jedovatou.
Tipy a bezpečnost při sběru
Pro rok 2025 platí jasné pravidlo – sbírat jen houby, které opravdu známe. Limitem je 2 kg na osobu denně. V chráněných územích hrozí pokuty až 50 000 Kč. Kromě atlasu nebo ověřené aplikace se nezapomeňte chránit před klíšťaty, po dešti bývá v lese kluzko. Po nasbírání si houby důkladně prohlédněte doma a případné neznámé kousky nechte být.
Kulinární inspirace z letošní úrody
Letos se k houbám skvěle hodí klasická bramboračka s hříbky – 500 g očištěných hub osmahnout s cibulkou na másle, přidat nakrájené brambory, zalít vývarem a dochutit majoránkou, trochou smetany a podávat s čerstvým chlebem. Výborná volba je také rychlá smaženice z ryzců, kde chuť podtrhne kmín a čerstvá petržel – obě jídla provoní kuchyni a zahřejí po návratu z lesa.
Letos se hodnota nasbíraných hub vyšplhala až na 7,2 miliardy Kč, což je historicky výrazně nad průměrem posledních třiceti let. Klima se mění: mykorhizní houby (např. hřib smrkový) začínají ustupovat, ale zatím si jejich sezonu můžeme letos ještě užít naplno.
Názor redakce na letošní sezonu
Z letošní zkušenosti se nedá než potvrdit, že září skutečně nabízí jedinečný zážitek – lesy voní, hřiby se dají sbírat ve velkém a rozmanitost druhů je radostná jako málokdy. Vždy si z lesa odnáším nejen plný koš, ale hlavně pocit klidu a propojení s přírodou. Bezpečná identifikace je pro mě samozřejmost, protože zdraví máme jen jedno.
Nezapomenutelné zážitky i bezpečí
Letos je nadprůměrná houbařská sezóna příležitostí užít si krajinu i chutě, na které se nezapomíná. S atlasem v ruce, rozumem při sběru a špetkou pokory před přírodou si odneseme nejen plný košík, ale i skvělý pocit a nové zážitky. Bezpečnost má zůstat na prvním místě – úlovky budou o to cennější. A kdo ví, možná právě letos zažijeme rekordní houbové údolí, o kterém se bude mluvit ještě roky. Máte svůj tip na nejlepší houbu sezony?
- Jak poznám, že je houba jedlá? Využij ověřené atlasy nebo aplikace na rozpoznávání hub. Pokud si nejsi jistý, houbu raději nesbírej. Některé druhy jsou velmi podobné jedovatým houbám.
- Mohu sbírat houby v chráněné oblasti? Lze jen mimo vyznačená chráněná území; za sběr v rezervaci hrozí pokuta až 50 000 Kč.
- Kolik hub lze nasbírat na osobu? Maximálně 2 kg na osobu za den podle platných pravidel.
- Jak houby správně uchovávat po sběru? Nejlépe v košíku, ne v plastu – houby musí větrat, jinak se rychle zapaří a kazí.
- Co dělat při podezření na otravu houbami? Okamžitě vyhledej lékaře, vezmi s sebou zbytky hub pro analýzu. Včasná pomoc je klíčová.
Komentáře