
Atmosféra, která dokáže spojit soutěživost i nostalgii, v sobotu prostoupila břehy Svitavy. Rybářský Memoriál Lubomíra Dáni v Adamově se stal víc než obyčejným kláním – byl setkáním kamarádů, připomínkou tradic a místem, kde si největší úlovky odnášejí nejen vítězové, ale všichni, kdo tu spolu sdíleli hezký den u vody. Málo co vypráví o rybářství víc než kombinace starých osvědčených metod, generací ověřených nástrah a příběhů, které si předáváme mezi sebou. V článku níže najdete nejen výsledky tohoto napínavého závodu, ale také inspiraci a několik zajímavostí ze světa rybářských soutěží u nás.
Tradice rybářských memoriálů a jejich význam
Za dlouhé roky se rybářské memoriály staly neodmyslitelnou součástí společenského života právě proto, že neslouží jen k porovnání úlovků. Často v sobě spojují i vzpomínku na významné osobnosti – jako byl Lubomír Dáňa, jehož jméno si připomínáme už třináctým rokem na břehu Svitavy. Tyto akce pomáhají utužovat komunitu a zároveň vytvářet přátelství napříč generacemi.
Pravidla, která utvářejí atmosféru
Každý ročník memoriálu přináší drobné změny, zásadní však zůstává důraz na fair-play a šetrný přístup k přírodě. Soutěžilo se na jeden prut s jedním háčkem bez protihrotu a ve stylu chyť a pusť – tedy veškeré ryby putovaly zpět do vody. Povolené byly pouze nástrahy rostlinného původu; největší úspěch slavila tradiční vařená kolínka, ale chytalo se i na rohlík, kukuřici nebo těsto. Osvědčily se jak stoletími prověřené metody, tak individuální zlepšováky.
Bodování a úlovky v číselné řeči
Ulovená ryba do dvaceti centimetrů znamenala jeden bod, větší kusy byly bodovány za každý centimetr délky. Už v prvním kole bylo jasné, kdo bude letos soupeřem ostatních. Miroslav Hrubý dokázal během chvíle vytáhnout pět kaprů a ostroretku. Jeho chytrost tkví v užívání právě těch vařených kolínek, které pamatují naši dědové. Jak říká: „Retro nástraha často předčí drahé novinky.“
Kdo si letos odnesl pohár?
Soutěžící | Body |
---|---|
Miroslav Hrubý | 285 |
Zdeněk Unzeitig | 144 |
Stanislav Raušer st. | 127 |
Obvyklí favorité nezklamali. Nejrychleji se z průběžné tabulky díky povedenému začátku odpoutal právě Miroslav Hrubý. Zdeněk Unzeitig stáhl ztrátu až v druhém kole, ale ani to už nestačilo. Třetí místo obsadil nestor celé akce Stanislav Raušer starší, který i navzdory věku a zdravotním omezením dorazil, protože, jak říká: „Bez rybařiny bych doma nevydržel.“
Speciality našich závodů: vařená kolínka a guláš
Snad nejoblíbenějšími „zbraněmi“ byla letos vařená kolínka – těstoviny, které i přes nástup moderních značek zůstávají velmi účinným lákadlem pro kapry. Vaření guláše na břehu je už tradicí, která nesmí chybět. Tentokrát ho připravil Josef Trunda. Na ingrediencích se občas improvizovalo, ale výsledek zhltli všichni lovci během chvíle, což už je samo o sobě nejlepší pochvalou!
Zajímavosti ze světa rybářských soutěží u nás
- Mistrovství v říčním muškaření proběhlo v květnu 2025 na Labi v okolí Vrchlabí.
- V říjnu 2024 se na Blanici konalo Mezinárodní mistrovství v přívlači ze břehu.
- Během posledního roku se celkový prodej živých ryb pohyboval kolem 6,3 tisíce tun, zpracované ryby pak tvořily 2,4 tisíce tun.
- Obliba pravidla chyť a pusť roste a počet přisvojených ryb klesá.
Na našich revírech panuje ohleduplný přístup k přírodě, tradici i novým trendům – běžně se ctí metoda chyť a pusť, což je inspirace pro každého, kdo chce spojit sport s respektem ke krajině.
Doprovodné soutěže a radost z úspěchu
Kromě hlavního závodu je už zvykem i házení na terč. Letos exceloval Dan Drong s jedenácti body, který navíc odolal tlaku v závěrečném rozstřelu a pobavil obecenstvo. Největší rybu, kapra 54 cm, vytáhl Jan Charvát a rozdíl pár minut rozhodl, kdo si pohár odnese domů.
Jak soutěže utvářejí komunitu
Přátelství, respekt ke zkušeným i radost ze společného posezení u vody – to je největší odměna. Ne každý odjíždí s pohárem, ale vzpomínky a příběhy si odnáší opravdu každý. Nejúspěšnější sbírají poháry i něco na zahřátí, ostatní „jen“ očekávání dalšího společného ročníku.
Upřímně, s každým podobným závodem roste i chuť neustále poznávat nové triky i návraty ke klasickým technikám. Jsem přesvědčený, že víc než úlovek samotný je cenná ta atmosféra spolupatření, která z rybářských dní dělá nezapomenutelný zážitek pro malé i velké.
V rybářství spojujeme tradici s respektem a radostí z lovu
Naším bohatstvím je široká rybářská tradice, řeka plná historie a komunita lidí, kteří při každém memoriálu dokazují, že soutěžení lze spojit s poctivostí a úctou. Kapr, vařená kolínka, přátelská atmosféra memoriálů a pravidlo chyť a pusť – právě to dává našemu rybaření jedinečný charakter. Ať už jste zkušený lovec, nebo přijedete jen pro inspiraci, odnesete si něco trvalého.
- Jaká jsou hlavní pravidla rybářských memoriálů? Většinou se chytá na jeden prut s jedním háčkem bez protihrotu, povoleny jsou často jen přírodní nebo rostlinné nástrahy. Uplatňuje se styl chyť a pusť, kdy jsou všechny ryby vráceny do vody.
- Mohu použít moderní nástrahy, nebo je lepší vsadit na klasiku? Tradiční nástrahy typu vařená kolínka nebo rohlík bývají velmi úspěšné, mnohdy i účinnější než moderní značkové produkty.
- Jsou rybářské soutěže vhodné i pro začínající rybáře? Jednoznačně ano, právě zde získáte zkušenosti a můžete se inspirovat u zkušenějších kolegů. Atmosféra bývá vřelá a přátelská.
- Proč roste obliba pravidla chyť a pusť? Tento trend odpovídá respektu k přírodě a umožňuje zachovat rozmanitost rybí populace na našich revírech pro další generace.
Komentáře